Antal: 5 personer
• 1 Dyreryg dådyr (1 filet)
• 1 dl. Olivenolie
• 3 dl. mørk øl
• 2 knuste hvidløg
• Frisk timian
• 1 spsk. mix af krydderier knuste enebær, chili, tørret timian
• Salt & peber
• Smør
• 1 – 2 cl gin.
Tilberedning af dådyrryg med portvinsglace
- Trim dyreryggen, fjern overflødigt skind og sølvhinde.
- Lav marinaden ved at mixe knust hvidløg, krydderier, frisk timian, olivenolie, gin og øl i en skål. Ginnen modner kødet.
- Læg dyreryggen i marinaden, overdæk skålen og sæt på køl, gerne i 6 timer.
Tilberedning på grill eller pande:
Læg dyreryggen på en varm grill eller pande.
Grill/steg dyreryggen 4 min. på hver side og pak den herefter ind i sølvpapir og et viskestykke.
Lad den hvile i 15 min. før du skærer og serverer.
Tilberedning i ovn:
Tænd ovnen på 200 ℃.
Varm en pande med smør. Sørg for at panden er godt varm, før du lægger kødet på.
Steg lynhurtigt ca. 15 sek. på hver side, så den får en let stegeskorpe.
Læg kødet i ovnfast fad og sæt i ovnen i 10 min.
Pak den herefter ind i sølvpapir og viskestykke.
Hviletid ca. 15 min. før du skærer og serverer.
Gør du brug af termometer så tag dyreryggen ud ved en kernetemperatur på 55 ℃.
Portvinsglace
- 2 dl balsamico eddike eller rødvinseddike
- 4 dl rød portvin
- 1 L vildt eller oksefond
- 100 g koldt smør
- ca 20 peberkorn
- Kom balsamico-eddiken i en lille gryde, og kog ind til det halve.
- Hæld portvin og peberkorn på, og kog igen væden ind til det halve.
- Hæld fond på, og kog ned til det halve. Den skal klæbe let til en ske når den er færdig,
smag til med lidt soya, portvin, balsamico og sukker. - Saucen tilsættes smør til den skinner inden servering.
Bagt kartoffelmos
- 750 gram kartoflertil mos, evt. bagekartofler
- 62 gram smør
- 5 pasteuriserede æggeblommer
- salt og friskkværnet peber
Pensling
- 2,5 pasteuriserede æggeblommer
- Skræl kartoflerne, og skær dem i mindre tern.
- Kog dem i vand indtil de er helt møre. Der skal ikke salt i vandet, men mosen smages til når den er færdig.
- Hæld vandet fra og lad kartoflerne dampe af. Det er vigtigt, at mosen indeholder så lidt vand som muligt.
- Hæld de kogte kartofler op i en skål, og kom smør i tern ved.
- Mos kartofler og smør med et piskeris eller håndmixer og rør den rundt, så den samler sig.
- Rør også fire pasteuriserede æggeblommer ud i mosen. Æggeblommerne gør, at kartoffelmosen ikke flyder ud i ovnen.
Smag mosen til med salt og friskkværnet peber. - Beklæd en bageplade med et stykke bagepapir, og kom mosen i en sprøjtepose, eller klip et lille hjørne af en frostpose, lad dem evt. stå 15 min.
- Pensl kartoffeltoppene med pasteuriserede æggeblommer.
- Bag nu kartoffelmosen i ovnen ved 210 grader varmluft, hvor de skal bages i cirka 15 minutter så de bliver gyldne.
Rød Waldorfsalat
• 3/4 rødt spidskål
• 2,5 æbler
• 5 stilke bladselleri
• 25 g blå vindruer
• 125 g valnøddekerner
Dressing:
• 1/2 dl. mayonnaise
• 1 1/4 dl. creme fraiche 18%
• 1/2 spsk. honning
• 1 lille tsk. dijonsennep
• Salt og peber
1. Skyl spidskål, og skær den i grove strimler.
2. Skyl æblerne, og skær dem i tern uden kernehus.
3. Rens bladselleri, og skær den i tynde skiver.
4. Skyl og halvér vindruerne. Hak valnødderne groft.
5. Rør ingredienserne til dressingen sammen, og smag til med salt og peber.
6. Vend dressingen sammen med spidskål, æbler, bladselleri, vindruer og valnødder.